13 May 2012

haram sambut hari ibu

H0llaa...assalamualaikum reader..
amboi2 korang..happy sgt ye hari ni.. ye la kn..smua ngah kecoh smbut hari ibu la ktakan..
hehe.. rndu plak dlu2.. slalu kasi hadiah kt mak..
dgr je mother's day nk dekat..klam kbut g kdai..cari hadiah..x pon wt kad sndri je.. 
tapi2.. iera baru tahu.. yg smbut mother's day ni.. 
x baik tau.. HARAM!!! bgi yg beragama islam tu.. selamat membaca oke.. 
jgn korang happy smpai lupe ape rhsia disebalik celebrate mother's day ni plak..
perkara penting ni.!
^__^


Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.


Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.


Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.


Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah 



mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.


sumber : islam page

s0??ape korang rase? fikir2 kn lah.. :)


comments

2 comments:

  1. mm bgi nad pulak.......
    rasenye x slh klo nk smbut...setiap hari adalah hari ibu..

    sbb

    >>Selama 9 bulan ibu sarat mengandung kan kita.Itulah sebab sy sayang sangat kat ibu..
    >>Ibu bertarung nyawa melahirkan kita.
    >>Syurga di telapak kaki ibu.
    >>Kasih ibu bawa ke syurga,Kasih ayah kekal selamanya
    >>Seorang ibu lebih memahami anaknya kerana ibu yang melahirkan anaknya
    >>Ibu lebih rapat dengan anak(kebiasaannya)
    >> Kasih sayang ibu tiada tandingannya

    mungkin x slah rasenye..klo nk smbut...
    jgn la kite niatkan yg tak elok.....kite sambut sbb nk hargai ibu kite...

    heheheheh just pendpt...

    klo salahkn betol kan.? hehe

    ReplyDelete
  2. boleh mmg boleh..tpi klau boleh.. jgn la smpai berparty bagai pada trikh trsbut... kite pon dh dmklum kn..trikh trsbut..brsempena dgn ape..hari ibu..hari lain pon kite bole smbut kn..so ape slah..hari trsbut..jgn di perbesarkan dgn name hari ibu oleh kaum islam.. x elok jgk kn.. maaf cuma pndapat.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...