15 April 2012

| tutorial buat Header Blog guna Photoshop |

assalamualaikum semua.. 
(haa jawab2.. x jwb dosa....)
hai2..hari ni..iera nk kasi 1 tutorial yg senang t0k k0rang2 semua.. iera baru terfkir nk buat tuto ni sebab ade s0rang adek iera ni (erna)..mntak tl0ng buat kan header untuk dia... =)
oke..k0rang2 boleh ikot step kt bwah ni k...

1st step..k0rang2 tu wajib ade photoshop.. x kire la CS3 ke 4 ke 5 ke.. asal kan..photoshop..oke..then..bukak CS korang tu... n klik file>open..

then..k0rang pilih la mane2 pic yg k0rang suke..x kire la pic sndri ke..pic d0wnl0ad fr0m internet ke..asal kn..pic tu..c0mel sperti k0rang.. ;)
#peringatan : pic korang hendak lah jenis PNG or PSD only..klau pic sndri tu..k0rang b0le cr0p dlu n then save png.
 (x fhm?nti tnye oke)

oke.,pas k0rang pilih pic tadi n then open.die klua cmni kn?oke ikot step strus nye..

step 3..korang pegi kt file then klik new..

see,,die kua cmni kn.? oke..k0rang adjust kt preset die..pastikan cust0m..then width ngan height die tu..k0rang letak la ikot size header korang2 tu.. mcm cntoh ni..iera buat..800x300..pastikan ukuran dalam pixels oke.. n last kt sni..k0rang klik background contents.., then klik transparent > ok..

n die akan kua cmni..kan? ok g0od..

sterus nye...step 4..korang pegi tmpt gmbar yg korang open tdi.. n tgok kt layer belah kanan tu..then right klik ats layer 1 tu.. > klik duplicate layer..

ha then.. korang pilih la document header yg korang ambil kt new tadi..
 slalu nye die kua tjuk untitled je..
then klik ok..

pastu..die kua besar2 kt sini kn? korang boleh kecik kn..  just tkan Ctrl t serentak k.. 
cara lain nk kecik kn pegi edit> tranform> scale
n k0rang boleh la kecik kn shingga dpt saiz yg korang nk..
n letak kt mne korang nk letak oke..

step 5..lpas korang dah ltak pic kt situ..then..korang pegi kt sebelah kiri tu...ade tool box kn? korang cari tool yg b'bentuk T(text)...then klik..tnggu kjap..

n then korang tekan kt layer tu.. pastu..tulis la ape yg korang nk tulis... welc0me ke.. tajuk ke..ikot citarasa masing2 k..n step 6..k0rang bole la edit2 size (ctrl t serentak pon boleh)..

oke then..step 7...korang highlight kan title korang tdi..then klik tmpt colour ats tu.. kt sni..korang bole lah plih colour ape yg korang nk tu.. klau nk wane merah cm baju krt0n tu..k0rng bole klik kt bju kton tu..then die akn kua wane merah sbjik cmtu..n klik ok..

step 8... klau korang nk cntik kn skit tulisan title korang tdi..korang klik sni.. 
layer > layer style > blending options.
.then korang tick2 la effect yg korang suke..klau nk edit efect tu..korang boleh klik ats tjuk effect tu je..n bole la korng nk kurang kn shadow ke ape ke kt situ.. 

step 9..korang boleh ulang dri step 5 tadi..iaitu..korng amek T kt toolbox..then.type lgi ape yg korng nk tlis..klau x nk pon x ape... n then..korang boleh juga tukar f0nt..jenis tulisan yg korang nk tu.. tau kn mane nk tukar nye..tgok je kt ats tu.. then pilih2 la ye.. :)

oke siap.. tpi belom save lgi kn? sabar2.. tengok bawah ni cre nk save header for blog..

oke last step..korang pegi kt  file > save as> 
then pilih la mne2 folder tmpt korang nk save tu.. n jgn trus save..klau nk edit name file pon bole..klau x nk pon tape.. n tgok dlu kt format bawah tu.. korang wajib pilih jenis file tu..PNG.. tau x? bukan pinang tau.. :) hehe..oke then klik save.. siap.. 

#senang kan?? iera dh bagi satu2 step  tu..hehe..klau masih x fham...bole inb0x iera k.. tnye jgn x tnye..insyaAllah iera mnjwab.. bye2..selamat mencuba.. 


comments

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...