19 April 2012

Tutorial buat cursor nama sendiri

Hai Assalamualaikum...
nk tau x? Hari ni..ade tutorial comel iera nk tnjuk kt uolls..
jom cuba !!


1. 1st...korang bukak photoshop korang2 tu..then file > open gmbar cursor yg comel2... 
(x kire la cursor wt sndri or ambil dri google).. 

haa mcam ni..then klik open..oke..?

2. Haa..mesti die kua keciput ni kan?? ok..adjust la skit..bwak cursor tu ke tepi..mcm iera buat ni k.. Then tengok kt sebelah kiri tu..ade tool box kn? ambil T..untuk text...n korang tulis la nme singkatan2 korang tu,,ok..

3. Then..korang bole adjust font mane2 yg korang suke.. (highlight kn dlu tulisan) mcm iera buat kt ats ni..n pilih je jenis font yg mne korang suke..then tick kan..ok..tau kn?? :)

4. N n0w..sape yg nk tuka colour tu..bole la tukar ye.. cm biase..highlight kn dlu..then klik colour ats tu..n make a good choice.!!oke.. 

5. oke..ni ape plak?? oke..ini adlah untuk cntik kn lagi font korang2 tadi...nk cuba? pegi kt layer > layer style > blending option...then...die akn kua cmni...so..korang bole la lau nk adjust shadow ke.. inner clour ke..ape ke kt sni..ikot suke masing2 k..just tick je kt kotak kecik2 tu..

6. If korang rase...dh puas hati dgn korang nye adjust2 tu...korang bole save pic ni... oke..cm biase.. pegi file > save as > then pilih save untuk PNG oke..bukan jpeg or psd or lain2...oke then klik save... selesai...
ha ini la hasil nye..!!klau nk kecik or besar lagi..  korang bole edit size kt photoshop korang tu k.. 
( image > image size then ltak saiz yg korang nk dlam kotak tu..INGAT..jgn trus ttup photoshop tu.. tgok dlu hasil nye.. klau dh comel..bru save n bole bole ttup..ok?)

# N peringatan.. gmbar cursor korang tadi tu...hendak lah jenis PNG or PSD ok..

Haa..sape ckp edit guna photoshop ssah? x de pon..snang kan?? heehe
selamat mecuba.. !! good luck uolls.. :)

comments

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...